5 Συχνοί Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο που μπορείς να αποφύγεις

In παθήσεις

Γυμναστήριο και τραυματισμοί

Το γυμναστήριο είναι συνυφασμένο με την έννοια της ευεξίας.

Πολύ συχνά δε, αποτελεί μέθοδο αποκατάστασης ορθοπεδικών παθήσεων.

Η άσκηση στο γυμναστήριο όμως, όπως και σε κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα, όταν  δεν γίνεται με την απαιτούμενη προσοχή, δεν αποκλείει την πιθανότητα τραυματισμού.

Οι τραυματισμοί (διατάσεις, θλάσεις, μυϊκές ρήξεις, οξείες και χρόνιες τενοντίτιδες, χονδροπάθειες, οσφυαλγία κ.λπ.) στο γυμναστήριο μπορεί να συμβούν είτε ξαφνικά, είτε κατά την εκτέλεση μιας άσκησης  π.χ, είτε αθροιστικά, σε βάθος χρόνου, και μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν από κάποιες εβδομάδες, μέχρι και μήνες.

Συνήθως, τα αίτια ενός τραυματισμού αφορούν σε έναν συνδυασμό  πολλαπλών παραγόντων , όπως η φυσική κατάσταση, η εμπειρία, η επιλογή άσκησης και η εφαρμογή της , η έλλειψη υπεύθυνης καθοδήγησης, η παράλειψη  προθέρμανσης,  η απότομη αύξηση βαθμού δυσκολίας μιας άσκησης, η γρήγορη ένταξη σε πλήρες προπονητικό πρόγραμμα μετά από κάποιον τραυματισμό  κ.λπ.

Για την πρόκληση πόνου ή κάκωσης  θα πρέπει να συνυπάρχουν, ταυτόχρονα, κάποιες από τις παραπάνω  αιτίες .

Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί, ότι πλην κάποιων εξαιρέσεων , είναι λάθος να βαφτίζουμε καλές ή κακές τις διάφορες ασκήσεις. Κάποιες ασκήσεις είναι εντελώς κατάλληλες για κάποιους ανθρώπους και εντελώς ακατάλληλες  για κάποιους άλλους.

Ποιοι είναι οι 5 πιο συχνοί τραυματισμοί και από ποιες ασκήσεις προκαλούνται;

Τραυματισμοί Γυμναστήριο

1. Τενοντίτιδα Στροφικού πετάλου (Υπερακανθίου):

Προκαλείται από Άρση βάρους με βραχίονα σε έσω στροφή και ειδικότερα ανυψώσεις πάνω απ’το ύψος της ωμοπλάτης.Π.χ. Απαγωγή ώμου για Δελτοειδή

Τενοντιτιδα

2. Θλάσεις κοιλιακών:

Προκαλείται από κακή εκτέλεση της άσκησης, χωρίς ρυθμό και ένταση.

Θλάση Κοιλιακών

3. Τενοντίτιδα Δικεφάλου

Προκαλείται από  Κάμψεις Δικεφάλων με μπάρα , από κακή τεχνική, συνήθως σε συνδυασμό απότομης αύξησης του βάρους στην μπάρα.

4. Η Οσφυϊκή μοίρα (η μέση μας δηλαδή) είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς όταν φορτίζεται σε θέση κάμψης και στροφής.

Προκαλείται από Κωπηλατική – Ασκήσεις κοιλιακών – Άρση μπάρας σε πάγκο

Τραυματισμοί μέσης

5. Επικονδυλίτιδα.

Προκαλείται από Στροφικές κινήσεις με αλτήρες και επιβάρυνση των καρπών με εκτάσεις υπό αντίσταση.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του τραυματισμού

Το οίδημα και η φλεγμονή που ακολουθεί έναν τραυματισμό προέρχονται από την δημιουργία του αιματώματος από την ρήξη των τριχοειδών.

Η εφαρμογή πάγου κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, η περαιτέρω διαρροή του αίματος εμποδίζεται και τόσο το οίδημα όσο και ο πόνος ελαχιστοποιούνται.

Προσοχή: Ο πάγος δεν εφαρμόζεται ποτέ απευθείας στο δέρμα. Καλύπτεται πάντα με μία βρεγμένη πετσέτα πριν από την εφαρμογή στο τραυματισμένο σημείο και πρέπει να γίνεται πολλές φορές ημερησίως για  6-7 λεπτά κάθε φορά.

Ζέστη Κρύο

Επιπρόσθετα:

+Ελαχιστοποιήστε την κίνηση του τραυματισμένου μέρους του σώματος .

+Ασκήστε πίεση στο προσβεβλημένο μέρος του σώματος.

+Υψώστε ψηλά το τραυματισμένο μέρος του σώματος.

Ποιοι είναι οι τρόποι αποφυγής τραυματισμών στο γυμναστήριο και γενικότερα στους αθλητικούς χώρους:

1)Προθέρμανση και αποθεραπεία

10΄ αερόβια άσκηση πριν την προπόνηση και 10΄λεπτά μετά .Καλές διατάσεις στο τέλος της προπόνησης για αποθεραπεία θα σας γλιτώσουν από ανεπιθύμητους μικροτραυματισμούς.

2)Διάρκεια της προπόνησης

Προθέρμανση, 45΄άσκηση με βάρη, 15΄αερόβιας άσκησης, αποθεραπεία.

Ιδανικά, να μην ξεπερνάει την μιάμιση ώρα συνολικά.

3)Παράγοντες επιβάρυνσης

Η διάρκεια, η συχνότητα,  τα διαλείμματα, και τα κιλά  πρέπει να αυξάνονται, ή να μειώνονται προοδευτικά και πάντα σύμφωνα με την πρόοδο του ασκούμενου.

4)Ασκησιολόγιο

Η σειρά των ασκήσεων, τα σετ , οι επαναλήψεις πρέπει να εκτελούνται με βάση τις ακριβείς οδηγίες του γυμναστή  και με την σωστή επιβάρυνση. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

5)Σωστή τεχνική των ασκήσεων

Ο ασκούμενος πρέπει να εκτελέσει σωστά τις ασκήσεις, ώστε να μην τραυματιστεί και να γυμναστεί αποτελεσματικά. Επίσης, σε ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, η άριστη τεχνική είναι επιβεβλημένη για την αποφυγή τραυματισμών.

Γυμναστήριο αποφυγή

6)Όχι επικίνδυνες ασκήσεις:

Μην σπεύδετε να ενσωματώσετε ό,τι άσκηση σας προταθεί από ένα video στο youtube ή σε ένα περιοδικό fitness κ.λπ.. Το πιο πιθανό είναι να τραυματιστείτε.

7)Συγκέντρωση κατά την άσκηση:

Οποιαδήποτε παράλληλη δραστηριότητα (κινητό, ανάγνωση κ.λπ.) με την άσκηση (πχ. διάδρομος) πέραν του αποσυντονισμού, μπορεί να προκαλέσει και τραυματισμό.

8)Σωστή ενδυμασία & εξοπλισμός:

Κατάλληλα ρούχα/παπούτσια, πετσέτα, μπουκαλάκι νερό είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ για το γυμναστήριο, καθώς εξασφαλίζουν άνεση και ασφάλεια.

9) Ουρσολικό* οξύ

Αυτό το φυσικό συστατικό αναστέλλει τη δράση των γονιδίων που εμπλέκονται στην μυϊκή ατροφία, επιφέροντας μυϊκή ανάπτυξη, τόνωση και ενδυνάμωση.

Το ουρσολικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό, που συναντάται σε πολλά φρούτα και αναστέλλει τη δράση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την μυϊκή ατροφία, επιφέροντας μυϊκή ανάπτυξη, τόνωση και ενδυνάμωση.

Η επαναστατική σύνθεση του Kinisis Progen, που περιέχει ουρσολικό οξύ, βοηθά στην αποκατάσταση θλάσεων και τραυματισμών.

Με αυτό τον τρόπο, βοηθά τόσο στην ανάκαμψη, όσο και στην πρόληψη από μυϊκές θλάσεις.

Η μοναδική  του σύνθεση ενισχύει τους μύες, τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τα οστά, κι έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της κίνησης και την καλύτερη στήριξη και κίνηση της άρθρωσης.