Τι σημαίνει ο πόνος στο γόνατο όταν ανεβαίνετε σκάλες

In παθήσεις

Ο συγκεκριμένος πόνος είναι χαρακτηριστικός μιας πάθησης που ονομάζεται χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, γνωστή ως χονδροπάθεια ή ως “το γόνατο του δρομέα”

πονος στο γονατο

Η στάση οκλαδόν, το γονάτισμα, ή το βαθύ κάθισμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο όταν κάποιος υποφέρει από χονδροπάθεια.

Φυσιολογικά, η επιγονατίδα, ολισθαίνει ανώδυνα πάνω-κάτω κατά τις κάμψεις των γονάτων, χάρις στον αρθρικό χόνδρο που καλύπτει την οπίσθια πλευρά της.

Ο ρόλος της είναι η παρεμπόδιση της τριβής της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού. Όταν αυτή φθαρεί ή καταστραφεί,  το γόνατο χάνει την προστασία του, η επιγονατίδα δεν ολισθαίνει ομαλά και ο ασθενής πονάει.

Αίτια

Η εμφάνιση της χονδροπάθειας σπάνια οφείλεται σε τραυματισμό

Οι συχνότερες αιτίες είναι συνήθως:

– Η έντονη καταπόνηση των γονάτων, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήση τους π.χ. στους αθλητές

μη ευθυγραμμισμενη επιγονατιδα

– Η μη ευθύγραμμη επιγονατίδα. Εάν η επιγονατίδα δεν βρίσκεται στη σωστή θέση, ο χόνδρος δεν είναι σε θέση να την προστατεύσει από την τριβή. Με αυτή την κατάσταση ή γεννιέσαι ή την αποκτάς   από τραυματισμό και ανισορροπία γυμνασμένων/αγύμναστων μυών (μύες μηρού/μύες γάμπας ή εσωτερικοί/εξωτερικοί μηριαίοι μύες).

Τι πρέπει να κάνεις

Όσο πιο άμεσα το αντιμετωπίσεις , περιορίζεις την περαιτέρω βλάβη στον χόνδρο

Πέραν των φαρμάκων που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή, ασκήσεις για την ενίσχυση των αδύναμων μυϊκών ομάδων (όταν υπάρχει ανισορροπία) και ασκήσεις χαμηλής έντασης για τη συνολική μυϊκή ενίσχυση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης

Η χειρουργική αντιμετώπιση απαιτείται μόνο αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος και οι μη επεμβατικές θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει

Να χάσεις βάρος Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον χόνδρο του γονάτου είναι η παχυσαρκία,

Να αποφύγεις οποιασδήποτε δραστηριότητα προκαλεί πόνο.

H επαναστατική σύνθεση του Kinisis Progen μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποθεραπεία της χονδροπάθειας. Η μοναδική του σύνθεση προσφέρει καλύτερη στήριξη και κίνηση της άρθρωσης μειώνοντας τους κραδασμούς καθώς:

  1. Εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό (σύμπλεγμα θειϊκής χονδροϊτίνης με υαλουρονικό οξύ)
  2. Αυξάνει το πάχος και την ελαστικότητα του χόνδρου (βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου)
  3. Ενισχύει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη (ουρσολικό οξύ) του τετρακέφαλου
  4. Προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση (ουρσολικό οξύ και βιταμίνη C)