Θεϊική χονδροϊτίνη, ο σύμμαχος των αρθρώσεων που ξέρουν ελάχιστοι

In Συμβουλές

H θειική χονδροϊτίνη έχει ευεργετική δράση στις αρθρώσεις, καταγεγραμμένη σε πλήθος κλινικών μελετών.

Η χονδροϊτίνη είναι μια φυσική ουσία που συναντάται στο σώμα. Η χονδροϊτίνη (chondroitin) συντίθεται ενδογενώς και εκκρίνεται από τα χονδροκύτταρα. Ανευρίσκεται στον αρθρικό χόνδρο, στο συνδετικό ιστό καθώς και στα αγγειακά τοιχώµατα.

Πως λειτουργεί

Η χονδροϊτίνη συγκρατεί νερό, αυξάνοντας την πυκνότητα και την ελαστικότητα του χόνδρου καθώς και την ικανότητά του να απορροφά και να κατανέµει τις πιέσεις.

Ελέγχει το σχηματισμό νέου χόνδρου, διεγείροντας το μεταβολισμό των χονδροκυττάρων και τη σύνθεση κολλαγόνου και πρωτεογλυκανών. Τέλος, αναστέλλει τα ένζυµα ελαστάση και υαλουρονιδάση, τα οποία αποσυνθέτουν τον χόνδρο και το αρθρικό υγρό, συμβάλλοντας έτσι στην αρθρική λειτουργία.

Πως την λαμβάνουμε

Η χονδροϊτίνη διατίθεται σε συμπληρώματα διατροφής θειικής χονδροϊτίνης, τα οποία παρασκευάζονται από χόνδρους ζωικής προέλευσης

Που χρησιμεύει

Τα συμπληρώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως  χρήσιμα για άτομα με οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), όπου έχει φθαρεί ο χόνδρος.

Η λήψη συμπληρωμάτων με  χονδροϊτίνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη φθορά του χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα

Γονατο αρθριτιδα

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2016 πραγματοποιήθηκε κλινική δοκιμή, στην οποία 604 ασθενείς με αρθρίτιδα του γόνατος, από 5 ευρωπαϊκές χώρες, τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ημερήσιες θεραπείες που συμπεριλάμβαναν την θεϊική χονδροϊτίνη, το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ)  celecoxib και τα χάπια με εικονικό φάρμακο.

Ο πόνος, η λειτουργικότητα των αρθρώσεων και η γενική αποδοχή στους ασθενείς αξιολογήθηκαν σε διάστημα 6 μηνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο πόνος στο γόνατο και η λειτουργικότητα των αρθρώσεων βελτιώθηκαν σημαντικά με όλες τις τρεις θεραπείες στο τέλος του πρώτου μήνα και αυτό το αποτέλεσμα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των 6 μηνών.

Ωστόσο, οι μειώσεις στον πόνο και οι βελτιώσεις στη λειτουργικότητα των αρθρώσεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερες μετά από 3 και 6 μήνες σε ασθενείς που έλαβαν θειϊκή χονδροϊτίνη ή σελεκοξίμπη.

Η λειτουργικότητα βελτιώθηκε ταχύτερα σε ασθενείς που λάμβαναν celecoxib, αλλά δεν υπήρξαν συνολικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα στις δύο αυτές θεραπείες. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υψηλής ποιότητας (φαρμακευτική) θειϊκή χονδροϊτίνη είναι τόσο καλή όσο η ευρέως συνταγογραφούμενη ΜΣΑΦ celecoxib για τη θεραπεία της επώδυνης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Πιστεύουν, λαμβάνοντας υπόψη τους γνωστούς κλινικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση των ΜΣΑΦ και της παρακεταμόλης, ότι η θεϊική χονδροϊτίνη πρέπει να θεωρείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Είναι όλα τα συμπληρώματα διατροφής με Θεϊική χονδροϊτίνη ίδια;

Είναι όλα τα συμπληρώματα διατροφής με Θεϊική χονδροϊτίνη

Υπάρχουν εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής με θειική χονδροϊτίνη. Στην Ελλάδα, το Kinisis Progen, είναι το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ανάμεσα στα άλλα συστατικά του, το HC15, ένα πατενταρισμένο σύμπλεγμα υαλουρονικού οξέος και θειικής χονδροϊτίνης (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΕΡ 2596796).

Πέρα από   την ευεργετική δράση στις αρθρώσεις η θειική χονδροϊτίνη λειτουργεί και ως φορέας του υαλουρονικού οξέος, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του οξέος από τη λήψη έως και την απορρόφησή του στην άρθρωση, εξασφαλίζοντας έτσι τον χόνδρο και το αρθρικό υγρό.