Καθιστική ζωή. Πως προκαλεί αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες

In Συμβουλές

Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος στην καρέκλα, τόσο απολαμβάνει καλύτερη ψυχολογική ευεξία και καλύτερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τα θέματα της υγείας του.

Η παρατεταμένη έλλειψη άσκησης,  που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος που εργάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σε ένα γραφείο, προκαλεί αλλαγές σε όλο το σώμα : ο όγκος του αίματος μειώνεται, η αντοχή περιορίζεται, τα οστά και οι μύες εξασθενούν και η καρδιά καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια σε κάθε μας κίνηση

Κάποιες μόνο από τις πολύ σοβαρές ασθένειες που προκύπτουν  από την καθιστική ζωή είναι: το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, η υπέρταση, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου β’.

Καθιστική ζωή και μυοσκελετικά

Οι μεσήλικες που κάνουν καθιστική ζωή έχουν συχνά μυϊκές κράμπες, δυσκαμψία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, αυχεναλγίες και αυχενικά σύνδρομα ενώ αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας. Ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται εξίσου σημαντικά, μιας και τα οστά θέλουν κίνηση και φόρτιση για να μπορέσουν να «κρατήσουν» ασβέστιο και να αντέξουν στις… δοκιμασίες στις οποίες τα υποβάλλουμε στην καθημερινότητα.

 

Καθιστική νόσος

Η ομάδα ασθενειών που συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής έχει ονομαστεί καθιστική νόσος.

Δείτε τι προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε