Μήπως έχετε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα;. Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση, Θεραπεία

In παθήσεις

Εμφανίζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, αν και οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 50 ετών και οι γυναίκες κινδυνεύουν 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Ρευματοειδή Αρθρίτιδα;. Συμπτώματα

Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ);

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίζεται ως νόσος των αρθρώσεων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σας σύστημα να στρέφεται εναντίον των αρθρώσεων σας, προκαλώντας χρόνιο πόνο και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων.

Η βλάβη στις αρθρώσεις προκαλείται από φλεγμονή, μια διαδικασία που σε κανονικές συνθήκες χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επουλώσει τα τραύματα. Φυσιολογικά, μόλις ο οργανισμός σας απαλλαγεί από τη λοίμωξη, η φλεγμονή υποχωρεί.

Στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας αναγνωρίζει –λανθασμένα- ορισμένα δικά του κύτταρα ή όργανα ως ξένα, και στρέφεται εναντίον τους. Αυτό προκαλεί βλάβη στις αρθρώσεις σας και σε άλλα όργανα.

Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ);

Η βλάβη που προκαλεί η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να συνεχίζεται, ακόμα και όταν ο πόνος και η φλεγμονή ελέγχονται με παυσίπονα. Αυτά τα φάρμακα δεν επηρεάζουν τη διαδικασία της νόσου που καταστρέφει τις αρθρώσεις και τα οστά. Η βλάβη αυτή είναι μόνιμη. Αντίθετα με πολλά τραύματα που επουλώνονται με το χρόνο, η καταστροφή των αρθρώσεων που προκαλεί η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν είναι αναστρέψιμη.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη προσέλευση και η συνεργασία με το γιατρό σας, ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσετε θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η πρόοδος της νόσου.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα  πρέπει να αντιμετωπισθεί ΝΩΡΙΣ

Αν η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, η βλάβη μπορεί να επεκταθεί. Ξεκινά από τον αρθρικό υμένα, στη συνέχεια εξαπλώνεται στους χόνδρους και τελικά διαβρώνει τα οστά. Σκεφτείτε ένα ποτάμι που διατρέχει μια κοιλάδα. Κάθε μέρα που περνάει το έδαφος διαβρώνεται, καταστρέφεται από το νερό. Με τον ίδιο τρόπο, αν η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προχωρήσει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, οι αρθρώσεις σας μπορεί να συνεχίσουν να φθείρονται.

Τα αίτια δεν είναι γνωστά

Κανείς δεν γνωρίζει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των υγιών αρθρικών κυττάρων στους ασθενείς που πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη νόσο. Ορισμένα πράγματα που γνωρίζουμε είναι τα εξής:

 1. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να είναι κληρονομική. Συχνά η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προσβάλλει μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά τα ακριβή γενετικά αίτια, εφόσον υπάρχουν, δεν είναι γνωστά.
 2. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν είναι μεταδοτική – δεν την κολλήσατε ερχόμενοι σε επαφή με κάποιο άλλο πρόσωπο και δεν μπορείτε να την μεταδώσετε σε κανέναν.
 3. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες, αφού εμφανίζεται τουλάχιστον τρεις φορές συχνότερα από ό,τι στους άνδρες.
 4. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ίσως σχετίζεται με τη διαδικασία γήρανσης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας.
 5. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ίσως σχετίζεται με αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του καπνίσματος. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.
 6. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ

 

Η διάγνωση είναι σημαντική

 

Επειδή η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα επιδεινώνεται με το χρόνο, είναι σημαντικό να γίνει η διάγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα και να ξεκινήσει η θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων. Η έρευνα δείχνει ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης της νόσου.

συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Μήπως έχετε τα παρακάτω συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας;

 • Πόνος στις αρθρώσεις με θερμότητα και οίδημα, ιδιαίτερα στις μικρές αρθρώσεις των χεριών, των καρπών και των ποδιών. Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος στις αρθρώσεις. Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται ότι ο πόνος οφείλεται στην υπερπροσπάθεια ή την οστεοαρθρίτιδα, τον τύπο της αρθρίτιδας που είναι κοινός σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αυτό το γενικευμένο άλγος μπορεί επίσης να διαγνωσθεί λανθασμένα ως ινομυαλγία ή ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (η κούραση είναι ένα άλλο σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας). Οι πόνοι της ΡΑ στις αρθρώσεις δεν φεύγουν εύκολα. Συνήθως διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα. Μπορεί επίσης να είναι συμμετρικοί πόνοι, δηλαδή να εκδηλωθούν ταυτόχρονα και στα δύο χέρια, τα πόδια, τα γόνατα και τους αστραγάλους.
 • Πόνος σε περισσότερες από μια αρθρώσεις ταυτόχρονα
 • Πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο. Και πάλι, αυτό είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα με εκείνα της οστεοαρθρίτιδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο μετά από μακρές περιόδους αδράνειας, όπως είναι ο ύπνος. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας συνήθως υποχωρεί σε περίπου μισή ώρα. Η δυσκαμψία από ΡΑ θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, ίσως και για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
 • Περιορισμένη κίνηση ή λειτουργία των αρθρώσεων. Οι άνθρωποι με ΡΑ μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται τις αρθρώσεις να είναι “κλειδωμένες”, ιδιαίτερα στα γόνατα και τους αγκώνες. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη διόγκωση των τενόντων γύρω από την άρθρωση, ώστε το χέρι ή το πόδι δεν μπορεί να λυγίσει. Το σύμπτωμα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως τραυματισμός του μηνίσκου, κάτι που είναι συχνός τραυματισμός στους αθλητές και ο οποίος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κύστες.
 • Ανώδυνα οζίδια κάτω από το δέρμα των αγκώνων και των χεριών. Αυτά είναι σκληρά εξογκώματα που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα κοντά στις αρθρώσεις που προσβάλλονται από την ΡΑ. Συχνά εμφανίζονται στο πίσω μέρος του αγκώνα, και μερικές φορές ακόμα και στα μάτια. Είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν προχωρημένη ΡΑ, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται και νωρίτερα. Τα οζίδια μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας, μιας άλλης μορφής της αρθρίτιδας.
 • Χαμηλός πυρετός

 

(Παρακαλούμε σημειώστε ότι αυτή η λίστα δεν είναι επίσημο διαγνωστικό εργαλείο. Σκοπός της είναι να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα που προκαλεί η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Μόνον ο γιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να διαγνώσει αν πάσχετε από ΡΑ, καθώς και άλλες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ΡΑ.)

 

Διάγνωση

Αν και δεν υπάρχει μια και μόνη παθογνωμονική εξέταση για την οριστική διάγνωση της ΡΑ, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει αν υπάρχουν διάφοροι δείκτες στις εξετάσεις αίματος, που μπορεί να βοηθήσουν να τεθεί πιθανή διάγνωση της ΡΑ.

 1. Ο ρευματοειδής παράγοντας είναι ένα αντίσωμα που ανιχνεύεται στους περισσότερους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα
 2. Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) μετρούν το επίπεδο φλεγμονής στον οργανισμό σας
 3. Ιδιαίτερα χρήσιμος για την έγκαιρη ανίχνευση της ΡΑ είναι ο προσδιορισμός αντισωμάτων έναντι μιας ουσίας που εμφανίζεται φυσιολογικά και ονομάζεται κυκλικό κιτρουλινοποιημένο πεπτίδιο (αντι-CCP αντισώματα).
 4. Μια άλλη εξέταση είναι η ανάλυση του αρθρικού υγρού που περιβάλλει τις αρθρώσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία φλεγμονώδους νόσου.

Δοκιμασίες αξιολόγησης

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλες δοκιμασίες αξιολόγησης για να μετρήσει την πρόοδο που επιτυγχάνετε κατά της ΡΑ με τη θεραπεία:

Η Βαθμολογία Ενεργότητας της Νόσου (DAS) στη ΡΑ μετράει τη ενεργότητα της νόσου στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα δάχτυλα και τα γόνατα. Η βαθμολογία DAS διευκολύνει τους γιατρούς να αξιολογήσουν πόσο ενεργή είναι η ΡΑ.

Το Ερωτηματολόγιο Εκτίμησης Υγείας (HAQ), αξιολογεί τη λειτουργική ικανότητα των ασθενών.

Μερικοί γιατροί πραγματοποιούν αυτές τις εξετάσεις στους ασθενείς τους σε κάθε επίσκεψη. Επιπλέον ο γιατρός σας μπορεί να επαναλάβει τις αιματολογικές εξετάσεις ΤΚΕ και CRP για να δει αν το επίπεδο φλεγμονής έχει μεταβληθεί ή μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων που θα τον βοηθήσουν να προσδιορίσει το βαθμό της βλάβης και την πρόοδο της νόσου.

Θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ΡΑ στηρίζεται στα ευρήματα των μελετών που δείχνουν ότι η ΡΑ ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, όταν αυτή ξεκινήσει έγκαιρα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη ή ο έλεγχος της καταστροφής των αρθρώσεων και η μείωση των συμπτωμάτων.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε αντιρρευματικά φάρμακα τροποποιητικά της νόσου (DMARD) σε πρώιμο στάδιο της θεραπείας. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την βελτίωση των συμπτωμάτων και τυχόν παρενέργειες όταν παίρνετε DMARD.

Θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου είναι ευθύνη του θεράποντα ιατρού, μετά από κατάλληλη ενημέρωση και συναίνεση του ασθενούς. Η μεθοτρεξάτη είναι το πιο συχνά συνταγογραφούμενο DMARD και βελτιώνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ΡΑ όταν χρησιμοποιείται μόνη της ή με άλλα DMARDs, ή με άλλα φάρμακα που ονομάζονται τροποποιητές βιολογικής απάντησης (βιολογικοί παράγοντες).

Λαμβάνοντας ενεργά μέρος στο να βρεθεί η θεραπεία που σας ταιριάζει, ίσως είναι το πρώτο βήμα για να αισθανθείτε καλύτερα, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, είναι σημαντικό να το πείτε στο γιατρό σας, το συντομότερο δυνατόν.

Τροποποιητές βιολογικής απάντησης

Οι βιολογικοί παράγοντες αποτελούν ελπιδοφόρα θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ΡΑ. Επιδρούν στον οργανισμό, μειώνοντας τη φλεγμονή και ανακουφίζοντας από τον πόνο, ενώ καταπολεμούν τη νόσο.

Αυτά τα— βοηθούν να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της ΡΑ. Συνταγογραφούνται για ασθενείς που δεν πετυχαίνουν τους στόχους της θεραπείας με DMARD, ή συνταγογραφούνται μαζί με DMARD για μεγαλύτερο όφελος.

 

Άλλες πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Η ΡΑ, όπως και πολλές ρευματικές παθήσεις, είναι χρόνιο νόσημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής.

Προσέξτε το βάρος σας

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιβαρύνει τους γοφούς και τα γόνατά σας, γι’ αυτό ρωτήστε το γιατρό σας αν ενδείκνυται να ακολουθήσετε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Να ασκείστε τακτικά

Να ασκείστε τακτικά

Οι ασκήσεις που βελτιώνουν τα όρια της κίνησης, της δύναμης και της αντοχής σας μπορεί να βοηθήσουν. Μιλήστε με το γιατρό σας ή τον φυσιοθεραπευτή σας για να ξέρετε ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για σας.

Κρατήστε τις αρθρώσεις σας υγιείς

Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την πίεση στις αρθρώσεις σας να τις κρατάτε ευέλικτες και δυνατές. Το πιο εύκολο πράγμα που δεν απαιτεί χρόνο ή προσπάθεια είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σαν το Kinisis Progen

ΠΩΣ ΤΟ KINISIS PROGEN ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Το Kinisis Progen δρα ολιστικά στην άρθρωση, εμπλουτίζοντας το αρθρικό υγρό, αυξάνοντας το πάχος του χόνδρου και ενισχύοντας μύες και συνδέσμους. Η μοναδική του σύνθεση βοηθάει στην πρόληψη ή την ανάκαμψη από τραυματισμούς ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις (σαρκοπενία κ.λπ.) καθώς:

 • Με τη βιταμίνη C και το ουρσολικό οξύ προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Με το σύμπλεγμα θειϊκής χονδροϊτίνης με υαλουρονικό οξύ εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό.
 • Με τα βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου αυξάνει το πάχος και την ελαστικότητα του χόνδρου.
 • Με το ουρσολικό οξύ ενισχύει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη συνολικά.

 

 

Πηγές:
http://www.onmed.gr/ygeia/story/315103/ta-simadia-pou-martyroyn-oti-borei-na-exete-revmatoeidi-arthritida

http://www.iatropedia.gr/ygeia/mipos-echete-revmatoidi-arthritida-ola-ta-simadia/34734/