Οστεοαρθρίτιδα: αιτία και θεραπεία

In παθήσεις

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον πάσχοντα όταν χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της σωματικής κινητικότητάς του τις επηρεαζόμενες αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα πόνο κατά το λύγισμα του γόνατος ή του μηρού ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις των δακτύλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών, υποφέρουν από κάποιου βαθμού οστεοαρθρίτιδα, αλλά δεν είναι σπάνια η εμφάνισή της και σε άτομα μικρότερης ηλικίας (20 – 30 ετών).

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας τείνουν να εκδηλώνονται σταδιακά. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε πόνο ή δυσφορία όταν κινείτε συγκεκριμένες αρθρώσεις ή μετά από διαστήματα παρατεταμένης ακινησίας. Οι επηρεαζόμενες αρθρώσεις μπορεί επίσης να είναι άκαμπτες ή να «τρίζουν». Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται στις αρθρώσεις που «σηκώνουν» το περισσότερο βάρος, δηλαδή τα γόνατα, οι μηροί και η σπονδυλική στήλη. Επίσης εμφανίζεται κυρίως στα δάκτυλα, τον αντίχειρα, τον αυχένα και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος σπάνια επηρεάζονται, εκτός εάν έχει προϋπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Κάθε άρθρωση έχει το φυσικό της «απορροφητικό» υλικό, δηλαδή τον χόνδρο. Αυτό στιβαρό «λαστιχένιο» υλικό προστατεύει τα άκρα των οστών και μειώνει την τριβή, στην περίπτωση των υγιών αρθρώσεων. Με την πάροδο της ηλικίας, οι αρθρώσεις σκληραίνουν και ο χόνδρος είναι πιο ευάλωτος. Παράλληλα, η επαναληπτική χρήση των αρθρώσεων ερεθίζει τον χόνδρο και όταν έχει πια φθαρεί, το οστό τρίβεται πάνω στο συνορεύον οστό, προκαλώντας πόνο και περιορίζοντας την κινητικότητα.

Επειδή οι τραυματισμένες αρθρώσεις είναι πιο ευάλωτες στην οστεοαρθρίτιδα, οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μια άρθρωση, είναι παράγοντας κινδύνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενασχόληση με ένα άθλημα ή εργασία που απαιτεί επαναληπτικές κινήσεις όπως συχνό λύγισμα των γονάτων για την τοποθέτηση πλακιδίων. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου, που έχει σχετιστεί με την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων και των ισχίων.

Ένας από τους μείζονες παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας, που κανείς δε μπορεί να ελέγξει, είναι η γήρανση. Επίσης το φύλο παίζει ρόλο. Μετά τα 50, όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, εκδηλώνουν οστεοαρθρίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πάθηση είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής εξασθένησης του χόνδρου, με την πάροδο των ετών. Αλλά σε ορισμένους ανθρώπους εντοπίζονται γενετικά ελαττώματα ή ανωμαλίες στις αρθρώσεις που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στην ασθένεια.

Για να βοηθήσετε τον γιατρό να κάνει μια στοχευμένη διάγνωση, θα πρέπει να περιγράψετε λεπτομερώς τα συμπτώματα σας, αναφέροντας τα σημεία και τη συχνότητα του πόνου. Ο ειδικός θα εξετάσει τις επηρεαζόμενες αρθρώσεις και ενδεχομένως να σας υποβάλει σε ακτινογραφικό έλεγχο για να εντοπίσει τη βλάβη και να αποκλείσει άλλες παθήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και αιματολογική εξέταση για να αποκλειστούν άλλες μορφές αρθρίτιδας.

Δυστυχώς δεν υπάρχει αγωγή που να σταματά τον εκφυλισμό του χόνδρου των αρθρώσεων, αλλά υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας των αρθρώσεων. Ένας εξ αυτών είναι η φυσικοθεραπεία για την αύξηση της ευελιξίας και την ενδυνάμωση των μυών πέριξ των επηρεαζόμενων αρθρώσεων. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να σας προτείνει θερμές ή κρύες θεραπείες για την ανακούφιση των πόνων.

To Kinisis Progen, ένα συμπλήρωμα διατροφής 3ης γενιάς, βοηθά στην ενίσχυση, προστασία και επιβράδυνση του εκφυλισμού του αρθρικού χόνδρου. Επιπλέον, με την πατενταρισμένη σύνθεση υλουρονικού οξέος και θειικής χονδροϊτίνης εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες απόσβεσης των κραδασμών και προφύλαξης του χόνδρου και των οστών. Τέλος, το ουρσολικό οξύ βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών που συγκρατούν το γόνατο και στην συνολική κίνηση της άρθρωσης.