Οστεοαρθρίτιδα χεριών. Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

In παθήσεις

Η οστεοαρθρίτιδα των χεριών, ή αυτό που πολλοί ονομάζουν  «αρθριτικά στα χέρια»,  είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που οφείλεται στη σταδιακή και προοδευτική φθορά του χόνδρου που καλύπτει τα οστά μέσα στην άρθρωση.

Οι αρθρίτιδες του χεριού είναι συνήθως αρκετά οδυνηρές. Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχουν τα χέρια στις καθημερινές μας δραστηριότητες, προκαλούν πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Οι αρθρίτιδες είναι παθήσεις που μπορούν να προσβάλουν οποιαδήποτε άρθρωση του οργανισμού. Λόγω του ότι υπάρχουν πολλές αρθρώσεις μέσα στο χέρι, οι πιθανότητες για αρθρίτιδα του χεριού είναι πολλές.

 

Που εκδηλώνονται τα αρθριτικά χεριών

  1. Στη βάση του αντίχειρα, στην άρθρωση του με τον καρπό
  2. Στα δάχτυλα, στην άρθρωση μεταξύ 2 φαλαγγών, κυρίως εκείνη που είναι  πιο κοντά στο μετακάρπιο
  3.  Στην άκρη των δακτύλων, στην άρθρωση μεταξύ των 2 τελευταίων φαλαγγών.

Η αιτιολογία  της οστεοαρθρίτιδας είναι άγνωστη. Ωστόσο, το γενετικό υπόστρωμα, περιβαλλοντικοί και επίκτητοι  παίζουν πολλές φορές σημαντικό ρόλο.

Σε ποια ηλικία παρατηρούνται τα πρώτα προβλήματα;

Συνήθως είναι πιο συχνή μετά τα 50 έτη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα προβλήματα στις αρθρώσεις αρχίζουν από την παιδική ηλικία (νεανική αρθρίτιδα).

Η οστεοαρθρίτιδα χεριών προκαλείται και από την χρήση των αρθρώσεων αλλά και  λόγω κάποιου τραυματισμού.

Ένας τραυματισμός οδηγεί στην λεγόμενη  μετατραυματική αρθρίτιδα.

Ένα ενδοαρθρικό κάταγμα που δεν ανατάχθηκε σωστά, οδηγεί στη διαταραχή της αρθρικής αλληλουχίας με αποτέλεσμα την γρήγορη καταστροφή της άρθρωσης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκαμψία των αρθρώσεων, φλεγμονή , πόνος, ευαισθησία και πρήξιμο.  Τμήματα του χόνδρου μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας τα οστά  να τρίβονται μεταξύ τους ή τέντωμα των συνδέσμων.

 

Πολλές φορές αναπτύσσονται οστικά εξογκώματα στις αρθρώσεις μεταξύ των φαλαγγών των δακτύλων. Οι αρθρώσεις μεγεθύνονται και τα δάκτυλα παρουσιάζουν κύρτωση.

Πως θα κάνει διάγνωση ο γιατρός;

Η εξέταση από το γιατρό περιλαμβάνει την αναγνώριση της πάθησης στα χέρια. Πρέπει όμως επιπρόσθετα να εξετασθεί μέσα στα πλαίσια μια γενικής εξέτασης η ύπαρξη ή όχι και άλλων αρθρίτιδων αλλού στο σώμα.

Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν αλλοιώσεις χαρακτηριστικές των αρθρώσεων. Τέτοιες αλλοιώσεις είναι:

  1. Μείωση του διαστήματος που υπάρχει μέσα στην άρθρωση μεταξύ των οστών που τη σχηματίζουν
  2.  Οστικές κύστες
  3. Οστικά εξογκώματα ή οστεόφυτα
  4. Ζώνες σκλήρυνσης σε περιοχές των οστών της άρθρωσης.

Είναι οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα

Παρόλο που, τόσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όσο και η οστεοαρθρίτιδα, μπορούν να επηρεάσουν τις μικρές αρθρώσεις του χεριού, υπάρχουν διαφορές. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνει να επηρεάζει τις μεσαίες αρθρώσεις των δακτύλων και των αρθρώσεων, όπου τα δάκτυλα συνδέονται με το χέρι. Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει πιο συχνά τις αρθρώσεις στα άκρα των δακτύλων και στη βάση του αντίχειρα.

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι ίδιες αρθρώσεις συνήθως επηρεάζονται και στις δύο πλευρές του σώματος. Αυτή η συμμετρία δεν εμφανίζεται στην οστεοαρθρίτιδα, γι’ αυτό και συνήθως είναι επώδυνη μόνο στο ένα γόνατο ή στο ένα χέρι.

Οι αρθρώσεις που έχουν υποστεί βλάβη από την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι πολύ σκληρές το πρωί, μόλις το άτομο σηκωθεί από το κρεβάτι, αλλά συνήθως τα πράγματα καλυτερεύουν μετά από περίπου 20 λεπτά, αφού γίνουν οι πρώτες κινήσεις της ημέρας. Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από την άλλη, συχνά πονάνε.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία έχει στόχο την ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των χεριών.

Η απόφαση για το είδος και τη διάρκεια των θεραπευτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν εξαρτώνται από την τελική διάγνωση στην οποία θα καταλήξει ο γιατρός.

Η διαγνωστική διαδικασία θα τεκμηριώσει το γεγονός ότι πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα και όχι για μια άλλη μορφή αρθρίτιδας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα για την οποία η θεραπεία περιέχει διαφορετικές πτυχές.

 

Φάρμακα

Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν τα αναλγητικά για την καταπολέμηση του πόνου και τα αντιφλεγμονώδη.

Ανάλογα με τις περιπτώσεις και με την κατάσταση του ασθενούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, τα στεροειδή με τοπικές ενέσεις και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Στις περιπτώσεις που η αρθρίτιδα των χεριών είναι εκδήλωση μιας άλλης γενικευμένης ασθένειας, όπως για παράδειγμα ο ερηθυματώδης λύκος, τότε η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φάρμακα, που χρειάζονται για τη θεραπεία της εν λόγω νόσου (ανοσοκατασταλτικά, ειδικά μονοκλονικά αντισώματα).

Οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν ανεξέλεγκτα φάρμακα μόνοι τους χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Άσκηση -Ακινησία

Η φυσιοθεραπεία και η εργοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας των χεριών και στη μείωση του πόνου. Δείτε εδώ κάποιες ασκήσεις που ανακουφίζουν τον πόνο της αρθρίτιδας στα χέρια

Κάποτε μπορεί να επιβάλλεται μια περίοδος ακινησίας και ξεκούρασης των χεριών. Η χρήση νάρθηκα για τα δάκτυλα ή για τον καρπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη νύχτα είτε για ορισμένες δραστηριότητες.

Χειρουργείο

Εάν όλες οι άλλες θεραπείες αποτύχουν, υπάρχουν διάφορες χειρουργικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Σε επιλεγμένες δύσκολες περιπτώσεις μπορούν να αφαιρεθούν κύστες, οστεόφυτα ή οστικά εξογκώματα.

 

Συμπλήρωμα διατροφής

Μια επιστημονική λύση που δρα και προληπτικά,  είναι το συμπλήρωμα διατροφής τρίτης γενιάς , Kinisis Progen. Το Kinisis Progen δρα ολιστικά στην άρθρωση, εμπλουτίζοντας το αρθρικό υγρό, αυξάνοντας το πάχος του χόνδρου και ενισχύοντας μύες και συνδέσμους. Η μοναδική του σύνθεση βοηθάει στην πρόληψη ή την ανάκαμψη από τραυματισμούς ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις (σαρκοπενία κλπ) καθώς:

Με τη βιταμίνη C και το ουρσολικό οξύ προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Με το σύμπλεγμα θειϊκής χονδροϊτίνης με υαλουρονικό οξύ εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό.

Με τα βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου αυξάνει το πάχος και την ελαστικότητα του χόνδρου.

Με το ουρσολικό οξύ ενισχύει τη μυϊκή μάζα