Τενοντίτιδα: Αίτια – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

In παθήσεις

Τι είναι η Τενοντίτιδα; Συμπτώματα Διάγνωση & Θεραπεία

Η τενοντίτιδα,  είναι μια φλεγμονή – ερεθισμός, που προκαλεί  πόνο μέσα ή γύρω από έναν τένοντα, ο οποίος είναι μια ταινία ινώδους ιστού που συνδέει τους μύες με τα οστά και μεταδίδει τη δύναμη και τη δράση του μυός.

τενοντίτιδα Αχίλλειος πτέρνα

Τι προκαλεί τενοντίτιδα;

Η Τενοντίτιδα συχνά προκαλείται από επαναλαμβανόμενες, μικρές κινήσεις στην πληγείσα περιοχή, ή από ένα ξαφνική και  πιο σοβαρό τραυματισμό.

τι προκαλεί τενοντιτιδα

Οι τένοντες έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στην τέντωμα και στο στρίψιμο, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή από τραυματικές βλάβες που τους αφήνουν με σχισμένες ίνες ή άλλες βλάβες. Μερικές συνηθισμένες αιτίες -δραστηριότητες είναι:

 • Κηπουρική,
 • Ξυλουργική
 • Καθαριότητα
 • Ζωγραφική
 • Τένις
 • Γκολφ
 • Σκι
 • Η λανθασμένη στάση στη δουλειά ή στο σπίτι
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η επανάληψη κινήσεων στα χέρια και τα πόδια, που κάνουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.
 • Τραυματισμοί : Αν χτυπήσετε σε κάποια άρθρωση, μπορεί να τραυματιστεί ο τένοντας ή ακόμη και να «σπάσει» (ρήξη του τένοντα).
 • Άσκηση χωρίς προθέρμανση
 • Φθορά από  άλλες ασθένειες όπως όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, διαταραχές του θυρεοειδούς, ή ασυνήθιστες αντιδράσεις φαρμακευτική αγωγή.
 • Η τενοντίτιδα είναι κοινή στους “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου”, οι άνθρωποι που κάνουν δραστηριότητες μόνο τα Σαββατοκύριακα.
 • Περιστασιακά, μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα, ειδικά λοίμωξη από δάγκωμα γάτας ή σκύλου στο χέρι ή στο δάχτυλο.

 

Ποιος παθαίνει τενοντίτιδα;

Ο καθένας μπορεί να πάρει τενοντίτιδα, αλλά είναι πιο κοινή στους ενήλικες, ειδικά σε εκείνους άνω των 40 ετών. Οι τένοντες ενεργούν λιγότερο ανεκτικοί, λιγότερο ελαστικοί και είναι ευκολότερο να σκιστούν.

Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα τενοντίτιδες κυρίως στους ώμους, επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.

ποιος παθαίνει τενοντίτιδα

Πού εμφανίζεται η τενοντίτιδα;

Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή του σώματος όπου ένας τένοντας συνδέεται με έναν μυ. Τα πιο συνηθισμένα μέρη είναι:

 • Βάση του αντίχειρα
 • Αγκώνας
 • Ώμος
 • Ισχίο
 • Γόνατο
 • Αχίλλειος τένοντας

που εμφανίζεται η τενοντίτιδα

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας;

Ο πόνος της τενοντίτιδας μπορεί να είναι αρκετός και επιδεινώνεται εάν η βλάβη προχωρήσει λόγω της συνεχιζόμενης χρήσης της άρθρωσης. Οι περισσότερες βλάβες θεραπεύονται σε περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά η χρόνια τενοντίτιδα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έξι εβδομάδες, συχνά επειδή ο πάσχων δεν δίνει στον τένοντα χρόνο να θεραπευτεί. Σε χρόνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει περιορισμός της κίνησης της άρθρωσης λόγω ουλής ή στένωσης της θήκης του ιστού που περιβάλλει τον τένοντα.

Πως προλαμβάνω την τενοντίτιδα

 1. Άσκηση: Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς.
 2. Ξεκούραση: Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Αν εργάζεστε  αρκετές ώρες στον υπολογιστή, προσέξτε τη στάση σας, που προλαμβάνει τόσο από τους πόνους της πλάτης και της μέσης, όσο κι από τενοντίτιδες. Κάντε μικρά πεντάλεπτα τακτικά διαλείμματα, ανά μια περίπου ώρα, τεντώνοντας τα χέρια σας ή κάνοντας μικρέ μαλάξεις για να τα ξεκουράσεις.

Θεραπεία της τενοντίτιδας

Η αρχική θεραπεία της τενοντίτιδας περιλαμβάνει:

 1. Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν το πρόβλημα
 2. Ανάπαυση της τραυματιζόμενης περιοχής
 3. Βάλτε πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο
 4. Λαμβάνοντας αντι-φλεγμονώδη φάρμακα ή κρέμες

Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση;

Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σε μια εβδομάδα, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε πιο προηγμένες θεραπείες, όπως:

 1. Ενέσεις με κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή (συχνά αποκαλούμενα απλά “στεροειδή”) χρησιμοποιούνται συχνά επειδή δουλεύουν πολύ γρήγορα στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
 2. Φυσικοθεραπεία: O φυσιοθεραπευτής σας θα εφαρμόσει εξειδικευμένες τοπικές θεραπείες, όπως οι θεραπείες θερμότητας με χρήση υπερήχων, μασάζ κλπ. Ο φυσιοθεραπευτής, επίσης, θα σας καθοδηγήσει μέσα από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε δύναμη, κινητικότητα και λειτουργικότητα. Το χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της τενοντίτιδας. Για παράδειγμα, η τενοντίτιδα του Αχιλλείου  μπορεί να απαιτήσουν αρκετούς μήνες αποκατάστασης
 3. Χειρουργική: Αυτό είναι σπάνια απαραίτητο για σοβαρά προβλήματα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Υπάρχει κάτι απλό και γρήγορο που μπορώ να κάνω για την πρόληψη και θεραπεία της τενοντίτιδας;

H επαναστατική σύνθεση του Kinisis Progen μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποθεραπεία της τενοντίτιδα. Η μοναδική του σύνθεση προσφέρει καλύτερη στήριξη και κίνηση της άρθρωσης μειώνοντας τους κραδασμούς καθώς:

 1. Εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό (σύμπλεγμα θειϊκής χονδροϊτίνης με υαλουρονικό οξύ)
 2. Αυξάνει το πάχος και την ελαστικότητα του χόνδρου (βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου)
 3. Ενισχύει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη (ουρσολικό οξύ) του τετρακέφαλου
 4. Προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση (ουρσολικό οξύ και βιταμίνη C)