Τενοντίτιδα καρπού: Αίτια, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

In παθήσεις

Τι είναι η τενοντίτιδα και ποιες  οι συνηθέστερες αιτίες που την προκαλούν;

Με τον όρο τενοντίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή ενός τένοντα.

Οι τένοντες είναι ινώδεις σχηματισμοί σαν σχοινιά, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η κίνηση των δακτύλων μας, του χεριού μας.

Όταν οι τένοντες αναγκαστούν να δουλέψουν έντονα και παρατεταμένα, ερεθίζονται και δημιουργούν μια φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή είναι γνωστή ως τενοντίτιδα ή τενοντοελυτρίτιδα (φλεγμονή στο τενόντιο έλυτρο, στο εξωτερικό περίβλημα του τένοντα).

Τενοντίτιδα καρπού

Αίτια Τενοντίτιδας καρπού

Η τενοντίτιδα ανήκει στις παθήσεις από υπέρχρηση, δηλαδή στις παθήσεις που οφείλονται στην εκτέλεση πολλών, συχνών και επαναλαμβανόμενων κινήσεων.

Τέτοιες κινήσεις είναι η υπερβολική χρήση υπολογιστή, η χρήση μουσικού οργάνου, κινήσεις που επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Ακόμα και ασθενείς που ασχολούνται με χειρωνακτική εργασία μπορούν να εμφανίσουν τενοντίτιδες.

Όταν ο μυς δουλεύει παραπάνω από τις δυνατότητες τους, ο τένοντας κουράζεται και δημιουργείται φλεγμονή.

Η ηλικία επίσης είναι επιβαρυντική γιατί οι τένοντες με τα χρόνια χάνουν την ελαστικότητα τους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς σχετίζονται με την ανάπτυξη τενοντίτιδων.

κιθάρα και τενοντίτιδα

Ομάδες κινδύνου

Είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, παίζουν επαγγελματικά πιάνο ή άλλα μουσικά όργανα, ασχολούνται με ενόργανη γυμναστική ή την άρση βαρών.

Συμπτώματα τενοντίτιδας καρπού

Διάγνωση τενοντίτιδας

Κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι ο πόνος και η δυσλειτουργία του χεριού.

Ο πόνος είναι κατά μήκος της διαδρομής του τένοντα, που μπορεί να αντανακλά σε όλο το άκρο. Ο πόνος σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι σε ηρεμία ή και τις νυχτερινές ώρες.

Σε κάποιες  περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει τριγμός κατά την κίνηση ή και το δάκτυλο να κλειδώνει.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί επίσης να προκαλείται πρήξιμο στην περιοχή του πόνου που οφείλεται στο οίδημα του τενόντιου ελύτρου.

Μετά την πάροδο της οξείας φάσης, παραμένει πάντα μία ευαισθησία στην περιοχή με συνέπεια η επιστροφή στην εργασία να συνοδεύεται από συχνές υποτροπές με τελικό αποτέλεσμα το χρόνιο πόνο.

Θεραπεία

Η τενοντίτιδα είναι μία ενοχλητική κατάσταση και μερικές φορές η αντιμετώπιση και η θεραπεία δεν είναι εύκολη κατάσταση.

Οι τενοντίτιδες δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξετάσεις για να διαγνωστούν. Η κλινική εξέταση και το λεπτομερές ιστορικό είναι το πιο σημαντικό.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος  μπορεί να ενισχύσει την διάγνωση που ήδη έχει τεθεί με την κλινική εξέταση.

τενοντίτιδα και πάγος

Η θεραπεία της τενοντίτιδας καρπού  περιλαμβάνει:

 • Διακοπή όλων των δραστηριοτήτων που συμμετέχει η συγκεκριμένη άρθρωση: Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας είναι να αποφεύγουμε τις κινήσεις που δημιουργούν τον πόνο. Αυτό σημαίνει θα πρέπει να απέχουμε από εκείνη τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τα συμπτώματά μας ώστε να δώσουμε στον τένοντα χρόνο για να επουλωθεί.
 • Εφαρμογή πάγου: Τοπική εφαρμογή πάγου ή ψυκτικών αλοιφών για 10λεπτά 3-4 φορές την ημέρα για τις πρώτες 48-72 ώρες της εμφάνισης των οξέων συμπτωμάτων.
  Προσοχή χρειάζεται στο να μην τοποθετείται ο πάγος σε άμεση επαφή με το δέρμα αλλά να παρεμβάλλεται ένα ύφασμα (πετσέτα) για να το προστατεύει.
 • Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθάνε στην καταπολέμηση του πόνου και της φλεγμονής. Προσοχή να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή ειδικά λόγω των αντενδείξεων στην λήψη αυτών των φαρμάκων όπως έλκος στομάχου, υπέρταση, αλλεργίες, αντιπηκτική θεραπεία κ.ά.
 • Φυσικοθεραπεία (laser,ιοντοφορήσεις)
 • Χρήση νάρθηκα: Χρήσιμος μπορεί να είναι ένας νάρθηκας που να προστατεύει την πάσχουσα άρθρωση για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Όταν όμως τα συμπτώματα επιμείνουν και η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ενδείκνυται εκτεταμένη μελέτη και θεραπεία από ειδικό γιατρό που μπορεί να προτείνει από ενέσεις κορτιζόνης  μέχρι χειρουργική θεραπεία.

Πρόληψη

Πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο εργάζεστε. Μιλάμε για τις  περιπτώσεις χειρονακτικής εργασίας, δηλαδή άτομα που δουλεύουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οδοντοτεχνίτες, κομμωτές, ράφτες, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κλπ αλλά και σε άτομα τα οποία η δουλειά τους απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο πάγκος της εργασίας να παρέχει στήριξη των αγκώνων και των καρπών, να γίνονται συχνά διαλείμματα και να γίνονται διατατικές ασκήσεις, οι οποίες σας έχουν δοθεί από τον φυσικοθεραπευτή σας.

Προληπτικά μπορούμε να εφαρμόζουμε πάγο κάθε 2 ή 3 μέρες προκειμένου να διώξουν τυχών φλεγμονές που πάνε να δημιουργηθούν.

H επαναστατική σύνθεση του Kinisis Progen μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποθεραπεία της τενοντίτιδας. Η μοναδική του σύνθεση προσφέρει καλύτερη στήριξη και κίνηση της άρθρωσης καθώς:

 

 • Εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό (σύμπλεγμα θειϊκής χονδροϊτίνης με υαλουρονικό οξύ)
 • Αυξάνει το πάχος και την ελαστικότητα του χόνδρου (βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου)
 • Ενισχύει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη (ουρσολικό οξύ) του τετρακέφαλου
 • Προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση (ουρσολικό οξύ και βιταμίνη C)