Τι πρέπει να ξέρετε για τον μηνίσκο: Τι είναι, Πώς λειτουργεί, Πώς αποφεύγεται και θεραπεύεται η ρήξη

In παθήσεις

Τι είναι ο Μηνίσκος

Τι είναι ο μηνίσκος

Τα γόνατα αποτελούν σημαντικές αρθρώσεις του σώματος, που καθημερινά επιφορτίζονται με το βάρος του σώματός μας, κατά τη στάση, το βάδισμα ή το τρέξιμο.

Στην λειτουργία της άρθρωσης του γονάτου καταλυτικό ρόλο παίζουν οι μηνίσκοι.

Δύο ινοχόνδρινα μορφώματα δηλαδή, που διαθέτει κάθε γόνατο (ο έσω και ο έξω μηνίσκος), τα οποία παρεμβάλλονται μεταξύ κνήμης και μηριαίου οστού και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών και στην ομαλοποίηση της κίνησης, προστατεύοντας τους χόνδρους της άρθρωσης από την τριβή.

Τι είναι η ρήξη Μηνίσκου, Που Εμφανίζεται, Πως Θεραπεύεται

ρήξη Μηνίσκου

Η καταπόνηση που υφίστανται οι μηνίσκοι, τους καθιστά επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Η ρήξη μηνίσκου είναι μία πάθηση που συναντάται συνήθως σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα (αθλητική κάκωση) ή και με ένα απλό παραπάτημα ή μια απότομη κάμψη του γονάτου.

Η ρήξη μηνίσκου είναι η ρήξη μίας ή περισσοτέρων από τις ταινίες του ινώδους χόνδρου στο γόνατο. “Σχισμένος χόνδρος” στο γόνατο σημαίνει τραυματισμός στον μηνίσκο που βρίσκεται στην κορυφή στις κνήμες.

Αφορά λοιπόν τόσο στην παιδική, όσο και στην τρίτη ηλικία.

Η ρήξη μηνίσκου διακρίνεται σε ολική ή μερική, ανάλογα με την έκτασή της, αλλά και σε τραυματική ή εκφυλιστική, ανάλογα με την αιτία της.

Η καταπόνηση της άρθρωσης, λειτουργεί σωρρευτικά με την πάροδο των χρόνων, και μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος τραυματισμός.

Γι αυτό και οι ασθενείς σε μεγαλύτερη ηλικία συνειδητοποιούν την ύπαρξη του προβλήματος από τη συμπτωματολογία, χωρίς κάποιον τραυματισμό.

Το βασικότερο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος στο γόνατο. Στην περίπτωση της τραυματικής ρήξης ο πόνος που συνοδεύει το τραυματισμό είναι οξύς, ενώ στην εκφυλιστική ρήξη, που επέρχεται προοδευτικά με τη γήρανση του μηνίσκου, ο πόνος είναι συνήθως είναι ηπιότερος, αλλά αυξανόμενος σε ένταση με την πάροδο του χρόνου.

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να είναι χειρουργική ή και συντηρητική, ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης, τη θέση της ρήξης, την ηλικία κ.λπ.

Ποιος κινδυνεύει

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στην « Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy» αναγνώρισε κάποιους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μηνίσκου. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το ότι στις ακόλουθες κατηγορίες αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μηνίσκου:

 1. Ηλικία άνω των 60 ετών
 2. 3 φορές μεγαλύτερη επικινδυνότητα στους άνδρες
 3. Εργασία που σχετίζεται με γονάτισμα ή κάθισμα οκλαδόν για παραπάνω από μία ώρα την ημέρα
 4. Καθημερινή ανάβαση 30 σκαλοπατιών
 5. αναμονή μεγαλύτερη του ενός έτους ανάμεσα στην ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και την επανορθωτική χειρουργική – διαπιστώθηκε σημαντικός κίνδυνος για  έσω χόνδρο μηνίσκου, αλλά όχι για τον εξωτερικό
 6. Δείκτης Σωματικής Μάζας (Body Mass Index – BMI) μεγαλύτερος από 25 kg/m2
 7. Ποδόσφαιρο, soccer ή rugby

Αυτή η έρευνα αποτελεί έναν σημαντικό οδηγό για να ρυθμίσουμε τη ζωή μας έτσι ώστε ο τρόπος που εργαζόμαστε, ασκούμαστε, διασκεδάζουμε, ζούμε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε προληπτικές στρατηγικές που αντισταθμίζουν την πιθανότητα εμφάνισης ρήξης μηνίσκου. 

Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω στο γόνατο για να αποφύγω την εμφάνιση

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών για την αποτροπή εμφάνισης μηνίσκου

Οι ασκήσεις για το γόνατο είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης, αν έχετε ένα γόνατο με άλγος.

Είναι όμως πάντα αναγκαία η συνεννόηση με τον γιατρό πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών για την αποτροπή εμφάνισης μηνίσκου

1. Ισομετρικές τετρακέφαλου

Ισομετρικές τετρακέφαλου

 • Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κατά μήκος και κάτω από το γόνατο.
 • Τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πίσω και σπρώξτε το πόδι σας προς τα κάτω, ώστε να πιέσετε το μαξιλάρι.
 • Κρατήστε αυτήν  τη στάση για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση μέχρι και 20 φορές. Θα πρέπει να αισθάνεστε τον μηρό και τους γλουτούς σας να ασκούνται κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης.
 • Ξεκινήστε με μέτρια προσπάθεια και στη συνέχεια αυξήστε την σταδιακά.
 • Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει σε οριζόντια θέση, όπως φαίνεται, σε μία καρέκλα ή σε όρθια στάση με την πλάτη σας σε επαφή με τον τοίχο.

2. Ισομετρικές οπίσθιων μηριαίων

 Ισομετρικές οπίσθιων μηριαίων

 • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα επάνω. Ακουμπήστε τις φτέρνες σας στο έδαφος και τραβήξτε τις προς το σώμα σας, χωρίς όμως να μετακινήσετε τις φτέρνες σας.
 • Κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση μέχρι και 20 φορές.
 • Θα πρέπει να αισθάνεστε στο πίσω μέρος του μηρού σας τους οπίσθιους μηριαίους μύες να ασκούνται κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης.
 • Ξεκινήστε με μία μέτρια προσπάθεια και αυξήστε την σταδιακά.

3. Άρσεις κάτω άκρου με τεντωμένο γόνατο

 • Σφίξτε τον μηρό σας και τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω.
 • Στη συνέχεια, διατηρήστε το σφίξιμο των μυών του τετρακέφαλου και ανυψώστε το πόδι σας για περίπου 40°.
 • Έπειτα, κατεβάστε το πόδι σας στην αρχική του θέση και αφήστε τους μύες σας να χαλαρώσουν για λίγο.
 • Στη συνέχει, σφίξτε τον μηρό σας, τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω και επαναλάβετε 20 φόρες.

Σημείωση: Οι 3 πρώτες ασκήσεις είναι οι πιο ασφαλείς για την άρθρωση του γόνατος, καθώς δεν παρέχεται καμία κίνηση σε αυτήν.

4. «Γέφυρα» Γλουτιαίοι

«Γέφυρα» Γλουτιαίοι

 • Με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα, διπλώστε ένα μαξιλάρι  στη μέση και τοποθετήστε το ανάμεσα στα γόνατά σας.
 • Πιέστε το μαξιλάρι και κρατήστε το σφιχτά.
 • Σφίξτε τους γλουτούς σας και σηκώστε τη μέση ψηλά, ώστε να δημιουργηθεί “μία γέφυρα”, μία ευθεία γραμμή από τους ώμους έως τα γόνατά σας.
 • Κρατήστε αυτήν τη θέση 5-10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 6-8 φορές.


Σημείωση: Εάν αυτή η άσκηση είναι δυσάρεστη, πιέστε απλά το μαξιλάρι και κρατήστε το 10 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η άσκηση στην έσω επιφάνεια των μηρών (προσαγωγοί μύες). Μόλις είστε σε θέση να την εκτελέσετε (και τις ασκήσεις #1 και #2) για 20 επαναλήψεις με άνεση, δοκιμάστε ξανά τη γέφυρα..

5. Ισομετρική έκταση γονάτου

Ισομετρική έκταση γονάτου

 • Καθίστε σε όρθια θέση σε μία καρέκλα, σηκώστε το πόδι σας μέχρι να τεντώσει, σφίξτε τον μηρό σας και τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω.
 • Κρατήστε αυτή τη στάση για 10 δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επαναλάβετε μέχρι και 20 φορές. Όσο  περισσότερο μπορείτε να σφίξετε τους μύες σας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι αυτή η άσκηση.
 • Κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να αισθανθείτε ένα τέντωμα πίσω από το γόνατό σας,.
 • Για να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας της άσκησης, εκτελέστε την και με τα δύο πόδια ταυτόχρονα, ή  κάντε την, τοποθετώντας ρυθμιζόμενο βάρος στον αστράγαλο έως 5 κιλά.
 • Εάν αισθάνεστε ένα ισχυρό τράβηγμα πίσω από το γόνατό κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να κάνετε συνεχόμενες κάμψεις και εκτάσεις του αστραγάλου σας τη στιγμή της άσκησης – αυτό θα βελτιώσει το αίσθημα του τραβήγματος πίσω από το γόνατό σας.


Σημείωση: Οι ασκήσεις #6 και #7 είναι ασκήσεις ισορροπίας.

6. Ανυψώσεις στις μύτες

Ανυψώσεις στις μύτες

 • Κρατηθείτε,  για την ασφάλεια σας ,από μία καρέκλα.
 • Σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας, χωρίς να ρίχνετε το βάρος του σώματος σας μπροστά.
 • Μείνετε στις μύτες και διατηρήστε την ισορροπία σας για 2-3 δευτερόλεπτα.
 • Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση έως και 25 φορές.
 • Κατά την εκτέλεση της άσκησης, τοποθετήστε το βάρος του σώματος στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας.
 • Μόλις δείτε ότι κάνετε με ευκολία  25 επαναλήψεις, δοκιμάστε να κάνετε την επαναφορά προς τα κάτω με το ένα πόδι και προοδευτικά, όταν αισθάνεστε έτοιμοι, μπορείτε να σηκωθείτε και με το ένα.

7. Κάμψη οπίσθιων μηριαίων

Κάμψη οπίσθιων μηριαίων

 • Σε όρθια στάση και με τα γόνατά σας σε ευθεία, σηκώστε την φτέρνα σας, όσο πιο ψηλά μπορείτε.
 • Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, θα αισθανθείτε τους οπίσθιους μηριαίους μύες να ασκούνται και μπορεί να αισθανθείτε ένα τέντωμα στο μπροστινό μέρος του μηρού σας.
 • Επαναλάβετε έως και 20 φορές.
 • Για να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας της άσκησης, προσθέστε ένα βάρος στον αστράγαλο.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να προλάβει τη ρήξη μηνίσκου;

H επαναστατική σύνθεση του Kinisis Progen μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποθεραπεία της ρήξης μηνίσκου. Η μοναδική του σύνθεση ενισχύει μύες, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους και οστά βελτιώνοντας την κίνηση, προσφέροντας καλύτερη στήριξη και κίνηση της άρθρωσης.

To Kinisis Progen δρα ολιστικά στην άρθρωση, εμπλουτίζοντας το αρθρικό υγρό, αυξάνοντας το πάχος του χόνδρου και ενισχύοντας μύες και συνδέσμους.

Πηγή : Ορθοπεδική Κλινική Δρ. Πισκοπάκης