Το Κρακ στις αρθρώσεις. Τι είναι, που οφείλεται, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε.

In παθήσεις

Πολλές φορές ακούτε διάφορα «κρακ» που κάνει το σώμα μας, και αναρωτιέστε αν πρέπει να ανησυχήσετε ή όχι.

Κρακ

Είναι ένας ενοχλητικός θόρυβος που κάνει ο αγκώνας σας όταν τεντώνετε το χέρι σας ή το τρίξιμο που ακούτε στο ισχίο σας. Ίσως οφείλεται στην ηλικία αλλά φοβάστε ότι μπορεί να είναι και σύμπτωμα αρθρίτιδας.

κρακ αρθριτικα

Ο ήχος αυτός παράγεται μετά από κίνηση των δακτύλων,  των ισχίων, των γονάτων, των σπονδύλων στον αυχένα ή την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, των ώμων, των κροταφογναθικών και άλλων αρθρώσεων. Ο ήχος αυτός ονομάζεται κριγμός  (ζωηρός, ξηρός και επαναλαμβανόμενος ήχος). Στην αγγλοσαξονική ορολογία ονομάζεται “Cracking  the knuckles”.

Η  άρθρωση σας δεν πονά κατά την κίνηση και διαφέρει από την  επώδυνη άρθρωση της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας, που παράγει κατά την ψηλάφηση της έναν διαφορετικό ήχο.

 

Τα αίτια των τριγμών (κρακ)

  1. Το υγρό που υπάρχει γύρω από τις αρθρώσεις περιέχει μια ποικιλία από αέρια, όπως το οξυγόνο και άζωτο.

Όταν κάνετε κρακ σε  μία άρθρωση, τεντώνεται, και η διάταση αυτή προκαλεί άμεση απελευθέρωση φυσαλίδων από τα αέρια, οι οποίες κάνουν διάφορους ήχους
Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο και το άζωτο να επιστρέψουν στο αρθρικό υγρό και να διαλυθούν μέσα σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι τρίζουν τα δάκτυλα τους πρέπει να περιμένουν λίγο μέχρι να το κάνουν ξανά και να ακουστεί και πάλι ήχος.

  1. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ήχος μπορεί να οφείλεται σε έναν τένοντα που κινείται πάνω ή γύρω από την άρθρωση. Ο ήχος δηλαδή προέρχεται από στιγμιαίες προκλητές μετατοπίσεις των μικρών ή μεγάλων τενόντων και συνδέσμων που ευρίσκονται άφθονοι πέριξ των αρθρώσεων.

κρακ στα δακτυλα

Γιατί νιώθεις ευχαρίστηση τρίζοντας τα δάχτυλά σου;

Το τρίξιμο αυτό σε ευχαριστεί διότι τεντώνονται οι αρθρώσεις και διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο.

Είναι επικίνδυνο;

Όποια και αν είναι η αιτία, οι ήχοι αυτοί δεν χρειάζονται ειδική  αγωγή. Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των θορύβων, και δεν  οδηγούν  σε μελλοντικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να λένε πως το τρίξιμο των δαχτύλων προκαλεί αρθρίτιδα. Το μακροχρόνιο «τρίξιμο» των δαχτύλων μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους ζημιές, συμπεριλαμβανομένης και της διάτασης των περιβαλλόντων συνδέσμων, καθώς και μειωμένη δύναμη λαβής, αλλά όχι αρθρίτιδα.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό (ορθοπεδικό ή ρευματολόγο)

Όταν οι αρθρώσεις κάνουν συστηματικά θόρυβο και ειδικά όταν αυτός συνοδεύεται από πόνο, τότε σας ειδοποιούν για κάποιο πρόβλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

To πρόβλημα που διαφέρει από άρθρωση σε άρθρωση αλλά και από ηλικία σε ηλικία.

κρακ αρθρητικα γιατρος

  • Αν ακούτε «κρακ» στον ώμο και είστε κάτω από 35 ετών, ίσως ο ήχος δείχνει αστάθεια στην άρθρωση και θέλει φροντίδα – συνήθως φυσικοθεραπεία. Αν είστε άνω των 35, ίσως η περιοχή παρουσιάζει φλεγμονή -κάτι πιο πιθανό μετά τα 45. Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία, αλλά μετά ίσως χρειάζονται αντιφλεγμονώδη ή και επέμβαση. Στους άνω των 60, σημαίνει συνήθως αρθρίτιδα.
  • Το πρήξιμο δεν είναι φυσιολογικό και πρέπει να αξιολογείται αν συνοδεύει τους θορύβους. Αν η άρθρωση “κλειδώνει” , τότε μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα που πρέπει να αξιολογηθεί. Εάν λοιπόν έχετε χάσει την κίνηση της άρθρωσης, αν υπάρχει πρήξιμο ή αν έχετε χάσει τη λειτουργία της άρθρωσης
  • Αν το τρίξιμο συνοδεύεται και από πόνο και δυσκολία στην κίνηση (δυσκαμψία), θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό, γιατί ενδέχεται να υπάρχει κάποια φθορά στην άρθρωση, πχ. βλάβη στους μηνίσκους.
  • Πολλοί ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ακούν ή αισθάνονται έναν χαρακτηριστικό ήχο (κριγμός) στις πληγείσες αρθρώσεις. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στα γόνατα.