Η ασθένεια που αφορά έναν στους πέντε ενήλικες  και η δράση της βιταμίνης C σε αυτή

In Συμβουλές

Τι είναι η Αρθρίτιδα

Στην ιατρική, η κατάληξη –ίτιδα υποδηλώνει φλεγμονή. Όταν αυτή αφορά στις αρθρώσεις ονομάζεται «Αρθρίτιδα».  Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, λύκος, ουρική, ψωριασική, κ.α.).

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από διαγνωσμένη αρθρίτιδα, ενώ  στα επόμενα χρόνια προβλέπεται αύξηση της επίπτωσης της νόσου.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της αρθρίτιδας

Τα βασικά συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης, που μπορούν να είναι ήπια, ή και να περιορίσουν πλήρως την κινητικότητα.

Άλλα συμπτώματα είναι η καυσαλγία, η δυσκαμψία, το πρήξιμο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις. Κάποιες μορφές αρθρίτιδας, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να προσβάλλουν πολλαπλά όργανα, προκαλώντας εκτεταμένα συμπτώματα.

βασικές μορφές αρθρίτηδας

Ποιες είναι οι βασικές μορφές αρθρίτιδας

Οι δύο βασικές μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 • Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις που υποβαστάζουν το βάρος του σώματος (ισχία, γόνατα, σπονδυλική στήλη). Προσβάλλει έναν στους τρεις ανθρώπους ηλικίας 45-65 ετών, ενώ έχει τη δυνατότητα να προσβάλλει έως και τα 3/4 του πληθυσμού άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας παρουσιάζονται συνήθως στο ισχίο ή το γόνατο ως περιστασιακός πόνος ή δυσκαμψία στην προσβεβλημένη άρθρωση και οφείλονται στην εκφύλιση του χόνδρου των αρθρώσεων.

Τα άτομα που έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα στις αρθρώσεις τους (πχ. ουρική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δευτερογενή οστεοαρθρίτιδα.

 

 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις αρθρώσεις, και αρκετά συχνά και άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιασδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, λόγω μιας παθολογικής διαταραχής, δημιουργεί αντισώματα εναντίον των αντιγόνων της άρθρωσης.

Στη συνέχεια, δημιουργείται φλεγμονή των υμενικών μεμβρανών της άρθρωσης.

Οι μεμβράνες παθαίνουν βλάβες, γίνονται πιο χοντρές και δημιουργείται πρήξιμο. Έπειτα, η φλεγμονή προκαλεί έκκριση ενζύμων που με τη σειρά τους προκαλούν βλάβες στο κόκαλο, στον χόνδρο και στους συνδέσμους.

Κάποιες μορφές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκαλούν αναπηρίες με μείωση της κινητικότητας, μείωση της μυϊκής δύναμης και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η αρθρίτιδα αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο λόγο απουσίας από την εργασία. Δεν απειλεί μεν άμεσα τη ζωή, αλλά τα συμπτώματά της μειώνουν ουσιαστικά την ποιότητά της.

Ποιος ο ρόλος της Άσκησης στην Αρθρίτιδα

Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στην διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Ένας συνδυασμός διαφόρων τύπων άσκησης, σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον θεραπευτή, όπως π.χ περπάτημα ή κολύμπι, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία των αρθρώσεων.

Η απώλεια βάρους σε άτομα με παραπάνω κιλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα.

 

Ποιες είναι οι συνέπειες της αρθρίτιδας στην πράξη

 • Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 5 ενήλικες και 1 στα 250 ανήλικα πάσχει από κάποιο είδος αρθρίτιδας.
 • Είναι η πιο συχνή αιτία ανικανότητας στους ενήλικες καθώς και μια συχνή αιτία απουσίας από την εργασία.
 • Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο είναι 45% και φθάνει στο 57% αν έχει προηγηθεί τραυματισμός στην άρθρωσή του.
 • Εμποδίζει τους ανθρώπους να ζουν ενεργά και η μη άσκηση είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες εκφυλιστικού χαρακτήρα.

είδη αρθρίτιδας

Ποιοι είναι οι επικίνδυνοι παράγοντες για την εμφάνισή της αρθρίτιδας

 • Ηλικία, καθώς μεγαλώνοντας μειώνεται η ικανότητα αυτό-επούλωσης των χόνδρων
 • Διατροφή, όταν υπάρχει έλλειψη σε ασβέστιο ή βιταμίνες C και  D
 • Παχυσαρκία, καθώς αυξάνει το βάρος στις αρθρώσεις
 • Κληρονομικότητα, σε παθήσεις οστών (δυσπλασίες, Charcot, Ehlers-Danlos)
 • Χειρωνακτική εργασία

 

Ποια είναι τα είδη θεραπείας της αρθρίτιδας

 • Μη φαρμακολογική: Απώλεια βάρους, Άσκηση, Εκπαίδευση, Φυσικοθεραπεία
 • Φαρμακολογική: Τοπική (κρέμες), συστηματική ή ενδοαρθρική χορήγηση, ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), Κοξίμπες (αναστολείς COX-2), Θειϊκή γλυκοζαμίνη, Υαλουρονικό οξύ
 • Xειρουργική: Αρθροσκόπηση, Αρθροπλαστική

θεραπεια αρθριτιδα

Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης C στην Πρόληψη και την εξέλιξη της Αρθρίτιδας

Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C από τη διατροφή (κυρίως από φρούτα και λαχανικά), φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν σε 25.000 άτομα τον ρόλο που παίζει η διατροφή στη γένεση της αρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο της έρευνας EPIC-Norfolk, Βρετανοί γιατροί παρακολούθησαν για 8 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, ώστε να διαπιστώσουν ποιοι και πόσοι από αυτούς θα παρουσίαζαν αρθρίτιδα. Κατά τη διάρκεια των 8 ετών, 73 άτομα παρουσίασαν φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα.

Μετά την ανάλυση και τους συσχετισμούς με τις διατροφικές συνήθειες, προέκυψε ότι τα άτομα που δεν λάμβαναν από τη διατροφή τους αρκετή βιταμίνη C, είχαν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από πολυαρθρίτιδα.

Δεδομένου ότι οι αρθρίτιδες είναι σοβαρές ασθένειες που προσβάλλουν περίπου το 15% του πληθυσμού, τα παραπάνω ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς γίνεται σαφής ο ρόλος της βιταμίνης C στην πρόληψή τους.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται καθημερινά, βιταμίνη C μεταξύ 75 mgr για τις γυναίκες και 90 mgr για τους άντρες. Οι ειδικοί στην οστεοαρθρίτιδα όμως προτείνουν την κατανάλωση 200 mgr βιταμίνης C ημερησίως.

Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της αρθρίτιδας, αφού εμπλέκεται στον σχηματισμό του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών (δύο σημαντικά συστατικά του χόνδρου, τα οποία υποβοηθούν τις αρθρώσεις). Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι επίσης, βοηθάει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιδράσεων των ελευθέρων ριζών στο σώμα, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν τον χόνδρο.

Πώς το Kinisis Progen βοηθάει στην υγεία των αρθρώσεων

Το Kinisis Progen δρα ολιστικά στην άρθρωση, εμπλουτίζοντας το αρθρικό υγρό, αυξάνοντας το πάχος του χόνδρου και ενισχύοντας μύες και συνδέσμους. Η μοναδική του σύνθεση βοηθάει στην πρόληψη ή την ανάκαμψη από τραυματισμούς ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις (σαρκοπενία κ.λπ.) καθώς:

 • Με τη βιταμίνη C και το ουρσολικό οξύ προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Με το σύμπλεγμα θειϊκής χονδροϊτίνης με υαλουρονικό οξύ εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό.
 • Με τα βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου αυξάνει το πάχος και την ελαστικότητα του χόνδρου.
 • Με το ουρσολικό οξύ ενισχύει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη συνολικά.